Severity: Notice
Message: Only variable references should be returned by reference
Filename: core/Common.php
Line Number: 257
GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
Sanat, insanın duygu, düşünce, hayal ve anlayışını dış dünyadaki (tabiattaki) malzemelerden faydalanılarak heyecan ve hayranlık uyandıracak bir biçimde ifade etmesidir. Güzel sanatları diğer eserlerden ayıran en önemli özellik insanda coşku ve estetik haz uyandırmasıdır.
Güzel Sanatlar:
Güzel sanatlar; insanda hayranlık ve estetik heyecan uyandıran, ince bir duygudan, üstün bir sezgiden doğan edebiyat, müzik, resim, heykel, mimarlık, tiyatro ve sinema gibi sanatlardır. Bu sanatlar insanlarda zevk, heyecan ve hayranlık oluşturur.
Güzel sanatları oluşturan, bir başka ifadeyle güzel sanatlarda aranan dört öge vardır:
1-Bir duygu veya düşünce
2-Plastik malzeme (taş, çamur, tunç, boya) veya ses, söz
3-İfade: Sanat eserini meydana getiren en önemli ögedir. Bir sanat eserinde neyin anlatıldığı değil, objenin nasıl anlatıldığı önemlidir.
4-insanda heyecan ve hayranlık uyandırması.
Sanat ve Yaşam:
Sanat, insanı hayata bağlar. İnsana iç huzur ve mutluluk verir. İnsanda güzellik zevkini uyandırarak insanın kendisini aşmasını sağlar. Sosyal hayatta bir sevgi ve yaklaşma kaynağı olur. Güzel bir şarkı, bir şiir, bir tiyatro, bir resim bizi içinde yaşadığımız tek düzelikten çekip heyecanlı ve güzel bir âleme götürür. İnsan olan her yerde güzel sanat etkinliği vardır.
Sanat ve Sanatçı ilişkisi:
Her sanat eseri, içeriği icabı, imzasını taşıdığı sanatkarların şahsiyetinin de izlerini taşır. Kimi sanatçı resmi, kimi heykeli, kimi müziği, kimi edebi sanatları kullanır. Ama her sanatçı gerçeği anlatırken kendi tekniğini, kendi ruhunun yaratıcılığını ortaya koyar. Sanatçı da yaratıcılığı yönlendiren, onun hayal gücüdür. Gerçek varlıklar ve olaylar onun hayal gücü ile birleşerek unutulmayan sanat eserlerine dönüşür.
Güzel sanatlar, hitap ettikleri duyulara göre ikiye ayrılır:
1) Fonetik Sanatlar: Kulağa hitap eden, kulak vasıtasıyla duyulup algılanan sanatlardır. Bunlar müzik ve edebiyattır.
2) Plastik Sanatlar: Gözle algılanan ve duyulan resim, mimarı ve heykel bu sanatlardandır. Bu sanatlar taş, çamur, tunç, boya gibi maddi malzemelere dayanır.
Not: Tiyatro ve sinema hem görsel, hem de işitsel özellik gösterir.