Severity: Notice
Message: Only variable references should be returned by reference
Filename: core/Common.php
Line Number: 257
Edebiyat:
Düşünce, duygu, olay ve durumları güzel ve etkili bir dille insana zevk ve heyecan verecek, insanda güzel duygular uyandıracak bir ustalıkla anlatma sanatına edebiyat denir. Yani edebiyat dille gerçekleştirilen bir sanattır. Edebiyat, sözcüğü Arapça ''edep'' sözcüğünden türemiştir. Edebiyat sözcüğü ilk kez Tanzimat döneminde Şinasi tarafından kullanılmıştır. Edebiyatın Konusu, yazar ve şairlerin ortaya koydukları eserlerde ele alıp işledikleri her şey, yani insanı ilgilendiren her şey edebiyatın konusudur.
Edebiyat resim, müzik, mimari gibi güzel sanatlardan biridir. Edebiyatın asıl amacı güzel sanatların en önemli öğesi olan estetik zevk duygusunu dil aracılığıyla gerçekleştirmektir. Diğer sanat dallarında olduğu gibi estetik (güzellik, güzellik duygusu) edebiyatın da vazgeçilmez unsurlarındandır. Edebiyat; dille yapılan sanattır. Müziğin sesle, resmin çizgi ve renkle verdiği zevk ve heyecanı edebiyat dil vasıtasıyla gerçekleştirir. Edebiyat, dilin güzel, etkili kullanılmasından doğan bir güzel sanattır. Edebiyatta fayda sağlamak amaç olarak her zaman ikinci plandadır.
Edebiyat, dilin geniş ve zengin ifade kabiliyetinden faydalanması yönüyle diğer sanat dallarından üstündür. Ayrıca edebiyat, eserini seyircisi ile doğrudan temas ettiren tek sanattır.
Edebî Eser:
İnsanın duygu ve düşüncelerini; özlem ve dileklerini estetik ölçüler içinde anlatan ve okuyucuda güzellik duygusu yaratan dil ürünlerine edebî eser denir.
Edebi Eserin Özellikleri:
· Edebî eser okuyanı etkilemeli insanların duygu ve düşüncelerini harekete geçirmelidir. İnsanda heyecan ve hayranlık uyandırmalıdır.
· Oluşturan sanatçının dil edebiyat anlayışını yansıtır.
· Ait olduğu toplumun ve yazıldığı dönemin özelliklerini yansıtmalıdır. (Toplum özellikleri, gelenek görenek, dil özellikleri vb.)
· Kurmacadır.
· Duygu ve düşünceler belli bir edebî türe uygun olarak anlatılmalıdır.
· Eser estetik ölçüler içinde, belli bir sanat anlayışıyla yazılmalıdır
. Özenle kullanılmış, dikkatle işlenmiş bir dil vardır.
.Her okunduğunda yeni anlamlar kazanır.