Severity: Notice
Message: Only variable references should be returned by reference
Filename: core/Common.php
Line Number: 257
Asitler, Bazlar ve pH:
Asit: Suda hidrojen iyonu (H+ ) veren maddelere asit denir. Seyreltik çözeltilerinin tatları ekşidir.
HCl à H+ + Cl-
(Hidroklorik asit)
Baz: Suda hidroksil iyonu (OH-) veren maddelere baz denir.
NaOH à Na+ + OH-
(Sodyum Hidroksit)
pH: Canlı ve cansız ortamların asidik veya bazik olma durumunu gösteren ölçüte pH denir. Hidrojen ve hidroksil iyonlarının eşit olduğu çözeltiler nötrdür. Buna en güzel örnek saf sudur.
H2O à H+ + OH-
(su)
Organlarımızın pH değerleri farklıdır. Bir organın sağlıklı çalışabilmesi için asit baz dengesinin korunması gerekir. Ör: Kanın pH’ı 7,4’e eşittir. Kanın pH’ı 7’ye düşerse ya da 7,8’in üstüne çıkarsa ölüm olayı meydana gelir.
Kanın pH değerinin korunmasını sağlayan madde karbonik asittir. Kanın pH’ı yükseldiğinde karbonik asit çözünerek ortama H iyonları verir ve pH düşer. Kanın pH’ı düştüğünde ise Karbonik asitte bulunan bikarbonat(HCO3) iyonları H hiyonları ile birleşerek pH’ı dengeler.
3-Tuzlar: Doğada tuzlar asit ve bazların birleşmesi sonucu oluşur. Asitlerle bazlar karşılaştığında asidin H+ iyonu ile bazın OH- iyonu birleşir ve su oluşur. Asit ve bazın yapısında bulunan diğer iyonlar birleşerek tuzlar oluşur. Bu olaya nötrleşme tepkimesi denir.
Tuzlar organlarımızın asit – baz dengesinin sağlanmasında, hücre içi ve hücre dışı sıvı dengesinin korunmasında rol oynar. Tuzlardan en önemlileri sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum tuzlarıdır.